След успеха  на XII национален събор в Копривщица, ПГ Стрелица

...
След успеха  на XII национален събор в Копривщица, ПГ Стрелица
Коментари Харесай

Самодейци вэзстановиха дума по дума уникален стрелчански оби...

След триумфа  на XII народен събор в Копривщица, ПГ " Стрелица " и  ученици от двете учебни заведения показаха отличения със златен орден обред " Последният ден на жътвата. Връзване на брада " на Лятната сцена в Стрелча и в границите на " Тематичен уикенд " на 20 август.

Зрителите на спектакъла имаха удоволствието да се насладят още веднъж на майсторското възпроизвеждане на достоверния стрелчански обред.

Припомняме, че ритуалът е записан преди 40 години от учителя, общественика и почетния жител Димитър Пенчев. С днешна дата ръководителят на НЧ " Просвещение-1871 "  

Мариана Няголова и ПГ " Стрелица " възвръщат буквално, нота по нота жетварската традиция, като  акцентират освен върху отличителния и живописен стрелчански акцент, само че и дават нов живот на обичая с силата и гения си.

Само ден преди второто осъществяване пред стрелчанската аудитория на 20 август, групата записа ритуала в достоверна среда - житна  нива, със съдействието на читалищния деятел, на който Стрелча дължи най-въздействащите възстановки по всеки празничен мотив, както и незабравим списък от живота на града - Енчо Божков.

Обичаят не е чужд за другите краища на страната, само че стрелчанския принос е фокусът върху духовната връзка сред стопаните и привлечените за значимото събитие жетвари. В центъра на пресъздаденото  събитие е единението,  разбирателството в общността, такова, каквото през днешния ден е изключително отслабено. В този подтекст възстановката на читалището и ПГ " Стрелица " придобива в допълнение значение. Освен съхранението на обичая участниците ни карат да се замислим за предишното, сегашното и изключително за бъдещето.

Вечерта на 20 август бе музикално " обагрена " с песенните  изпълнения на Иванка Атанасова - превъзходен свършек на следващото издание на самодейността на Община Стрелча и НЧ " Просвещение-1871 ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР